گوناگون

حکم قانونی پرداخت مهریه در ایام شیوع ویروس کرونا چگونه است؟

برای پرداخت مهریه در ایام کرونا بدهکاران مهریه که ملزم به پرداخت سکه بهار آزادی می باشند در پی گرانی سکه و در صورت ناتوانی خود از پرداخت آن می توانند از دادگاه تعدیل مهریه را بخواهند. شیوع بیماری کرونا بحران هایی را برای اقتصاد کشور در پی داشت. از جمله باعث بیکاری و پایین آمدن سطح درآمد اشخاص شد. از سوی دیگر گرانی قیمت طلا و سکه را نیز در پی داشت. این موضوع باعث شد پرداخت مهریه در ایام کرونا با دشواری مواجه شود و اشخاصی که به طور اقساطی مهریه همسر خود را می پرداختند، به دلیل گرانی ناگهانی سکه از پرداخت ناتوان و راهی زندان شوند. اما راهکار حقوقی برای این اشخاص چیست؟ آیا می توان به دلیل شرایط کرونا و گرانی ناگهانی سکه مانع جلب و زندانی این اشخاص شد؟

تکلیف پرداخت مهریه در ایام کرونا چه می شود؟

همانطور که اشاره شد یکی از آثار منفی کرونا بر اقتصاد کشور ما رشد ناگهانی و شدید قیمت سکه و طلا بود. این قضیه باعث شد شمار زندانیان پرداخت مهریه بالا برود.

زیرا این اشخاص اگر قرار بود مثلا ماهی یک سکه بپردازند و قیمت سکه ۳ میلیون تومان بود، ناگهان مجبور شدند همان سکه را با قیمت ۹ میلیون تومان خریداری نمایند .

همچنین قانون ۱۱۰ سکه که به موجب آن، مهریه فقط تا ۱۱۰ سکه زندان دارد نیز تقریبا بی اثر شد زیرا با افزایش قیمت سکه بسیاری از اشخاص که قبلا می توانستند ۱۱۰ سکه را پرداخت نمایند از پرداخت مهریه همسر خود عاجز شده و روانه زندان شدند.

اما همانگونه که برای بسیاری از مشاغل آسیب دیده از کرونا تسهیلاتی فراهم شد و یا به بدهکاران چک و … فرصت داده شد، انصاف حکم میکند که برای این گروه از بدهکاران نیز ارفاق قایل شد. باید دید راهکار قانون برای این اشخاص چیست؟

آیا بیماری کرونا و افزایش قیمت سکه بر پرداخت مهریه تأثیر دارد؟

بدهکاران مهریه که ملزم به پرداخت سکه بهار آزادی می باشند در پی گرانی سکه و در صورت ناتوانی خود از پرداخت آن می توانند از دادگاه تعدیل مهریه را بخواهند و به این منظور می بایست دادخواست تعدیل خود را به دادگاه تقدیم نمایند.

در این زمینه توجه شما را به بخشنامه ای که رئیس قوه قضاییه در خصوص تعدیل مهریه صادر نموده جلب می کنیم:

بخشنامه شماره ۹۰۰۰/۳۴۸۵۹/۱۰۰ مورخ ۱۳۹۷/۷/۲۲ رئیس قوه قضاییه

رؤسای کل دادگستری استان‌های سراسر کشور

«با عنایت به برخی گزارش‌های واصله تعدادی از محکومین تادیه مهریه بر اساس تعداد سکه طلای تعیین‌شده به علت افزایش غیر متعارف قیمت آن توان پرداخت را نداشته و به همین جهت در اجرای قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی به زندان معرفی می گردند.

بدین وسیله مقرر می‌دارد؛ ترتیبی اتخاذ گردد تا دادگاه‌ها به صورت خارج از نوبت و بدون تعیین وقت رسیدگی نسبت به درخواست تعدیل که از سوی زوج تقدیم می‌گردد رسیدگی و مهلت‌ های تادیه سکه را متناسب با وضعیت مالی محکوم‌ علیه افزایش داده تا بدین ترتیب از زندانی شدن آنان جلوگیری شود.»

 

اما منظور از تعدیل مهریه چیست و دادخواست آن چگونه مطرح می شود؟ در ادامه به طور کامل در ارتباط با شرایط و نحوه تقدیم دادخواست تعدیل توضیح خواهیم داد.

تعدیل مهریه چیست و چگونه انجام می شود؟

تعدیل مهریه چیست و چگونه انجام می شود؟تعدیل مهریه به معنای تغییر در میزان و یا اقساط مهریه به کار می رود. که هم می تواند از جانب زن مطرح شود و باعث افزایش میزان مبلغ پرداختی طی اقساط شود و هم از جانب مرد مطرح شود و باعث کم کردن اقساط و یا میزان پرداخت در هر قسط گردد.

مثلا در صورتیکه مردی ماهانه نیم سکه پرداخت می نموده و مدتی بعد از طریق ارث مالی نصیبش شده همسر او می تواند دادخواست تعدیل مهریه علیه او مطرح نماید تا میزان اقساطش را از نیم سکه مثلا به سکه تمام افزایش دهد.

مرد نیز در صورتی که از پرداخت مهریه ناتوان شود از جمله به دلیل شرایط کرونا و افزایش ناگهانی قیمت سکه می تواند دادخواست تعدیل مهریه را مطرح نماید. دادگاه نیز با توجه به نرخ تورم براساس اعلام مراجع رسمی قانونی کشور یا تغییر در وضعیت معیشت و درآمد بدهکار نسبت به تعدیل میزان اقساط اقدام می‌کند.

به موجب ماده ۱۱ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب ۱۳۹۳ اشخاص می‌توانند با تقدیم دادخواست، تعدیل اقساط را از دادگاه بخواهند.
طرح دادخواست تعدیل مهریه به دلیل بیماری کرونا و افزایش قیمت سکه

برای طرح دادخواست می بایست به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نمایید و معمولا آنها دادخواست هایی را به صورت پیش فرض دارند. اگر قصد دارید شخصا و بدون دخالت وکیل دادخواست بدهید موضوع را به طور خلاصه و با استناد به دلیل و مدرک توضیح دهید.

نتیجه :

بنابراین اشخاصی که به دلیل بیماری کرونا و افزایش قیمت سکه از پرداخت اقساط آن ناتوان شده اند می بایست به دادگاه دادخواست تعدیل مهریه بدهند تا پس از بررسی چنانچه دادگاه نظر به ناتوانی محکوم داشته باشد، تعداد اقساط را افزایش دهد و تعداد سکه پرداختی در هر ماه را کاهش دهد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا