با گیاه دارویی زوفا بیشتر آشنا شوید
مجله اینترنتی کولاک، ترجمه: پردیس کیانی : زوفا گیاه دارویی همیشه سبزِ کوچکی است که به طول ۱ یا ۲ فوت (۶۰ تا ۹۰ سانتی متر )، در ساقه های مربعی شکل با برگ های بیضوی شکل به صورت خط دار یا نقطه چین و حدود ۶ تا ۱۵ گلِ ریز معطر و خوش بو به رنگ های بنفش، آبی، صورتی، قرمز یا سفید، بر روی آن، به صورت جفتی رشد می کند. زوفا گیاهی بومی در اروپای جنوبی است و در شرق آسیا و آمریکای شمالی نیز فراوان دیده می شود. به طور کلی در مناطق خنک تر جهان بهتر رشد می کند. زوفا هم خانواده ی نعنا است و به همین دلیل طعم نسبتا تلخی مانند نعنا و بوی بسیار خوشی دارد.
مصارف زوفا از گذشته های دور
“مرا با زوفا ” “Hyssopپاکسازی کن و من پاک خواهم بود” این یکی از آیات کتاب مقدس است که نشان می دهد هزاران سال پیش، از زوفا به عنوان یک گیاه مقدس جهت پاکسازی مکان های مقدس استفاده شده است. ریشه ی این کلمه در زبان عبری ” ezob ” یا ” adob ” به معنای گیاه مقدس است. زوفا سابقه ی طولانی در استفاده ی غذایی و دارویی دارد. در باستان زوفا را در خانه هایشان آویزان می کردند تا چشم بد و روح شیطان را دور کنند. همچنین زوفا را بر روی سنگ قبرها می کاشتند تا از آزار مردگان متحرک ( ارواح خبیث ) جلوگیری کنند. گذشتگان از زوفا به عنوان یک داروی محلی در غذاها و نوشیدنی هایشان استفاده می کردند.
بخش های کاربردی زوفا
بخش های بالایی آن که روی زمین می رویند، خشک می شوند و روغنشان گرفته می شود و در هر دو صورت استفاده می شوند. اما برخی از فروشندگان داروهای گیاهی، مصرف زوفا را بدون برگ و ساقه پیشنهاد می کنند.
استفاده ی درمانی از زوفا
ترکیب زوفا با زنجبیل، آویشن و فلفل، به عنوان داروی قوای جنسی شناخته شده است. اگر بخواهید به روش سنتی از زوفا استفاده کنید، آن را مانند دیگر چای ها دم کنید. در غیر این صورت می توانید به صورت کپسول یا عصاره ی مایع آن مانند شربت استفاده کنید. مصرف چای زوفا به همراه عسل گرفتگی بینی، گلو درد را مداوا می کند. استفاده ی زوفا برای درمان بیماری های تنفسی مانند: سرفه، سرماخوردگی طولانی، عفونت های تنفسی و آسم مفید است. همچنین می توان از زوفا برای درمان بیماری های کبد و صفرا، درد روده ای، گاز روده، قولنج، بی اشتهایی، عفونت دستگاه ادراری، گردش خون ضعیف، ایدز، اچ آی وی و بهم ریختگی دوران قائدگی استفاده کرد. می توانید برای از بین بردن عرق زیاد، بدن را با آن بشویید یا برای رفع نارحتی های پوستی، سوختگی، کوفتگی و سرمازدگی از آن استفاده کنید. از زوفا به عنوان رایحه ی صابون و لوازم آرایش هم استفاده می شود.
استفاده ی غذایی از زوفا
ترکیب زوفا به همراه روغن زیتون در سالاد، طعم متفاوتی به سالاد می دهد، به شرط آنکه مقدار کمی از آن استفاده شود. همچنین از آن می توانید از آن به عنوان ادویه در پخت گوشت و ماهی استفاده کنید.
هشدارهایی برای استفاده کنندگان زوفا
توصیه می شود خانم های باردار (به جز کسانی که تحت نظارت یک متخصص مراقبت های بهداشتی هستند) از این دارو استفاده نکنند. زیرا ممکن است باعث منقبض شدنِ رحم یا شروع قاعدگی شود که این اثرات منجر به سقط جنین می شود. معلوم نیست که مصرف زوفا در دوران شیردهی ایمن است یا خیر، پس حتما قبل از استفاده ی این گیاه با یک متخصص مراقبت های بهداشتی واجد شرایط یا پرستارهای درمانی مشورت کنید، به خصوص اگر باردار هستید یا بیماری های خاص دارید. مصرف خودسرانه ی زوفا ممکن است باعث تشنج در برخی افراد شده است. همچنین گزارش شده است که مصرف روزانه ی چند قطره زوفا، یک کودک را دچار تشنج کرده است. بنابراین از این گیاه دارویی به هیچ عنوان برای کودکان استفاده نکنید، زیرا بدن کودکان ضعیف تر است و احتمال بیشتری می رود که مصرف زوفا آنان را دچار حملات تشنجی یا عوارض بدتری کند.
دوز داروی گیاهی
مقدار مناسب دوز دارو بستگی به چندین عامل از جمله سن افراد، سلامتی و چند شرایط دیگر دارد. در حال حاضر اطلاعات دقیق و علمیِ کافی، برای تعیین دوز مناسب وجود ندارد. بخاطر داشته باشد که زوفا دارویی گیاهی و طبیعی است و لزوما ایمن نیست. اطلاعاتی که در اختیارتان گذاشته ایم فقط برای اهداف آموزشی و کسب اطلاعات بیشتر است، بنابراین لازم است قبل از هرگونه مصرف گیاه دارویی زوفا با یک متخصص یا پزشک مخصوص خود مشورت کنید.
منبع: WebMD,Britannica,mountainroseherbs
دریافت لینک کوتاه این نوشته:
کپی شد! |