گوناگون

عکس های دیده نشده از آتش سوزی جانسوز استرالیا

آتش‌سوزی استرالیا تا الان جان چندین نفر رو گرفته، چند میلیون حیوان سوختن، دو برابر کل جنگل‌های ایران سوخته و هوا به شدت برای تنفس خطرناکه. سال پیش هم ۳۰۰ نفر در اثر آنفولانزا در استرالیا مردن. من ندیدم جایی بگن استرالیا نفرین شده یا دیگه جای مناسبی برای زندگی نیست یا بگن چه مملکت نکبتیه این استرالیا، مثل اینکه این ماجراها فقط برای ایرانه!

آتش سوزی جنگل های استرالیا که به ۶ ایالت گسترش یافته و جان بیش از نیم میلیارد جانور را گرفته همچنان ادامه دارد. اما چه عواملی به گسترده شدن این آتش سوزی دامن زده است؟

استرالیا با اکو سیستم خاصش، ۲۴۴ گونه جانوری از جمله کوالاها را در خود جای داده که در هیچ کجای دیگری از جهان یافت نمی شوند. آتش سوزی اخیر که ۶ میلیون هکتار از استرالیا را در بر گرفته، نیم میلیارد جانور را به نابودی کشانده است و به نظر نمی رسد به این زودی های تمام شود.

آنچه باعث شده این آتش سوزی تا این حد شدید باشد به سه عامل مرتبط است؛ گرما، خشکی و باد. این عوامل در نتیجه روندهای طولانی مدت و نیز کوتاه مدت گرمایش به وجود آمده اند. بیایید ابتدا روند طولانی مدت را بررسی کنیم.

روندهای طولانی مدت موثر بر آتش سوزی

در سال گذشته رکورد گرم ترین و خشک ترین سال استرالیا ثبت شد؛ موضوعی که افزایش تبخیر و در نتیجه خشکسالی را به دنبال داشت. حتی در ۱۸ دسامبر ۲۰۱۹ با میانگین دمای ۴۲ درجه سانتیگراد گرم ترین روز استرالیا سپری شد. به نظر می رسد اطلاعات دقیقی در مورد روند کاهش بارش در استرالیا وجود ندارد اما گفته می شود که در برخی مناطق، به دنبال تغییرات اقلیمی میزان بارش کاهش یافته است.

روندهای کوتاه مدت موثر بر آتش سوزی

اما چند عامل، روندهای کوتاه مدت گرمایش را رقم زده اند. اگر چه شرایط اقلیمی استرالیا تا حدودی به «نوسان جنوبی ال نینو» (به طور خلاصه تغییرات دمای اقیانوس در بخش های مختلف استوایی اقیانوس آرام) مرتبط است اما یک نوسان مشابه دیگر در اقیانوس هند به نام «دو قطبی اقیانوس هند» هم وجود دارد که بر تغییرات کوتاه مدت اثر گذاشته است.

دو قطبی اقیانوس هند به فرایندی گفته می شود که طی آن دمای سطح آب در جنوب شرقی اقیانوس هند و در منطقه استوا سردتر از معمول می شود. علاوه بر این دمای سطح آب در غرب اقیانوس در استوا گرمتر می شود. در نتیجه حوضه آب گرم در نواحی غربی پدید می‌آید و شدت بادهای شرقی قویتر از حالت معمول می شود.

اخیراً دو قطبی اقیانوس هند در یک فاز مثبت قرار داشته و این موضوع موجب شده آب بخش غربی اقیانوس هند گرم تر از حد معمول شود اما در شرق دما پایین تر بیاید. تمامی این ها موجب می شود آب و هوای بارانی از استرالیا دورتر شود.

همچنین الگوهای غیر معمول در استراتوسفر قطب جنوب در ماه های اخیر موجب شده بادهای چرخشی قطب ضعیف تر شوند. این موضوع موجب صاف شدن آسمان های استرالیا و نیز وزش باد شدید خشک از سمت دریا بر فراز ایالت های ویکتوریا و نیو ساوت ولز شده و در نتیجه آتش سوزی گسترش یافته است.

در روز شنبه این هفته یک جبهه هوای سرد از جنوب شرقی استرالیا گذشت و در بعد از ظهر به منطقه سیدنی رسید. به نظر می رسید این باد شرایط را بهبود می دهد اما در نهایت در اواخر روز بدل به باد گرم قدرتمندی شد و دما در خارج از سیدنی به ۴۸٫۹ درجه سانتیگراد رسید. علاوه بر این جهت باد غربی به باد جنوبی تغییر کرد و به همین دلیل آتش به جهت های متفاوتی گسترش پیدا کرد.

خبر خوب این که در هفته قبل و در حال حاضر دو قطبی اقیانوس هند به شرایط عادی بازگشته تا راه برای بازگشت استرالیا به فصل موسمی گشوده شود. بخش هایی از جنوب هم شاهد باران اندک خواهند بود. با این حال بر اساس پیش‌بینی ها قرار نیست به این زودی‌ها شرایط آتش سوزی بهبود پیدا کند.

پیش از این در دیجیاتو از سرقت صدها هزار لیتر آب در استرالیا، همزمان با آتش سوزی های گسترده گفته بودیم؛ اتفاقی که بیشتر شبیه یه ماجرای آخر زمانی به نظر می رسید. علاوه بر این اعلام شده بود که وضعیت کوالاها بحرانی شده و بخش وسیعی از محل سکونت این حیوانات نابود شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا