گوناگون

ماده مخدر گوتکا چیست؟ اطلاعاتی از پان پراگ نحوه مصرف و عوارض وحشتناک

ماده مخدر گوتکا چیست ؟ پان پراگ چه ارتباطی با گوتکا دارد؟ ماده مخدر جدیدی که بیشتر در هند، پاکستان، اندونزی، مالزی، فیلیپین، چین، تایوان، کامبوج، ویتنام، لائوس و افغانستان مصرف می شود “گوتکا” نام دارد. این مخدر متاسفانه در برخی از نواحی سیستان و بلوچستان نیز در دسترس قرار می گیرد. نام های دیگر این مخدر پان پراک، یا راجا، تایتانیک، ناسِ خارجی، پانِ عربی، ویتامین، ملوان زِبِل و پان اسفناج است. گوتکا یا پان پراگ نوع جدیدی از مواد مخدر است که معمولاً به شکل آدامس و پاستیل یا به عنوان خوشبو کنندهٔ دهان به قیمت ارزان فروخته می‌شود. به‌نظر می‌رسد شبیه ماده مخدر ناس باشد.

ماده مخدر گوتکا چیست
ماده مخدر گوتکا چیست

چهارمین ماده پرمصرف جهان بعد از تنباکو، الکل و کافئین است که حداقل ۱۰درصد جمعیت دنیا در کشورهای آسیای جنوب شرقی – به‌ویژه هند و پاکستان – این ماده را مصرف می‌کنند؛ همچنین تحقیقات صورت گرفته در هند، پاکستان و نپال نشان می‌دهد که در حال حاضر بین ۲۰ تا ۴۰درصد از جمعیت جوان این کشورها از این مواد استفاده می‌کنند.

“پان پراگ” چگونه عرضه می‌شود؟

این مخدر در در بسته‌بندی‌های آلومینیومی و کوچک با عکس هنرپیشه‌های هندی و پاکستانی وارد می شود. این ماده که در واقع ترکیبی شبیه همان ماده مخدر معروف به “ناس” را دارد، تا چند سال پیش در بسته‌های پلاستیکی سبز تیره وارد ایران می شد. ناس از برگهای خشک درخت بتل (BETEL) و تنباکو که با آهک مخلوط و کوبیده شده، تهیه می شود. برای تهیه ماده مخدر پان پراگ، دانه‌های قرمز و درشت درخت بتل در برگ درخت بتل پیچیده می شود با تنباکو، آهک، خاکستر، ساخارین و اسانس‌های مختلف مخلوط می شود.

به گزارش ایسنا،حتی در بعضی از انواع، برای افزایش قدرت گیرایی و سرخوشی، ترکیبات مخدر یا توهم زای دیگری از جمله تریاک، حشیش و در مواردی ترکیبات شیمیایی دیگری از جمله ارسنیک و منیزیم و سرب به آن اضافه می شود و همان طور که اشاره شد، آدامس‌ها و خوشبوکننده‌های پان پراگ، هر چند این بار با اسم زیبا و فریب دهنده‌ای وارد بازار کشور ما شده است، اما در حقیقت ترکیبی شبیه همان ماده مخدر ناس دارد.

ترکیبات و اجزای تشکیل دهنده پان پراگ

برای تهیه مخدر پان پراگ، دانه‌های قرمز و درشت درخت بتل را در برگ درخت مذکور پیچیده و به همراه تنباکو، آهک، خاکستر، ادویه جات معطر، ساخارین و اسانس‌های مختلف و افزودنی‌های غیرمجاز مخلوط و با بسته‌بندی‌های مختلف توزیع می‌شود؛ در این مواد از طعم‌هایی مانند نعناع نیز استفاده می‌شود ترکیباتی همچون آرسنیک، کبنات، منیزیم و سرب نیز در این مواد مشاهده شده است.

حتی در بعضی از انواع آن، جهت افزایش قدرت گیرایی و نشئه‌کنندگی و سرخوشی کاذب، ترکیبات مخدر و یا توهم‌زای دیگری از جمله تریاک و حشیش و در مواردی ترکیبات شیمیایی خطرناک افزوده می‌شود، متاسفانه در برخی موارد افزودن داروهای روانگردان از قبیل اکستازی نیز در پان پراگ گزارش شده است.

اثرات احتمالی و عوارض مصرف پان پراگ چیست؟

احساس سبکی، گیجی و سرخوشی، از دست دادن تعامل رفتاری و حرکتی، ایجاد حرکات غیرطبیعی در چشم‌ها، تغییرات محسوس در فشار خون، افزایش ضربان قلب، دندان قروچه، لرزش، اختلال خواب، اضطراب و بی‌قراری، افزایش درجه حرارت بدن، وابستگی روحی روانی، بیماری‌های لثه و سرطان لثه، پوسیدگی شدید دندان‌ها، سرطان دهان و حنجره، سرطان روده بزرگ و هم چنین بیماری‌ها و نارسایی‌های کلیوی (به دلیل افزودن ساخارین به این مواد) و در دانش‌آموزان به دلیل حالت گیجی و نشئگی افت تحصیلی همگی از جمله عوارض و اثرات مصرف این ماده مخدر است.

به نقل از ماهنامه “ایران پاک مصرف” این ماده مخدر توسط نوجوانان و نوجوانان می‌تواند به عنوان مقدمه‌ای برای ورود به مصرف دیگر موادمخدر خطرناک مطرح شود که زمینه گرفتاری و افتادن در دام اعتیاد را فراهم می‌آورد.

عبدالصمد ناظری، عضو مجمع جوانان استان سیستان و بلوچستان در گفت‌وگویی بیان کرد: این ماده مخدر از مرز کشور پاکستان به سیستان و بلوچستان وارد می‌شود و بیشتر در شهرستان های سراوان، چابهار و… پیدا می‌شود . سوپرمارکت ها و دست فروش های خیابانی خیلی راحت آن را در اختیار جوانان، نوجوانان و نونهالان قرار می‌دهند.

وی ادامه داد: مصرف این  مخدر  در بلند مدت ضررهای فراوانی را برروی بدن بجای می‌گذارد. یکی از این مضرات این است که گوتکا به صورت آهک است و فردی که این ماده را استفاده می‌کند پس از مدتی رنگ دندان هایش به قرمز تغییر می‌کند و به نوعی زنگ می‌زند.

ناظری تاکید کرد: گوتکاها را در بسته های کوچک ۵ در ۵ قرار می‌دهند که افراد می‌توانند خیلی راحت آن را جابجا کنند. همچنین از نظر قیمت نیز به شدت ارزان است و هر فرد می‌تواند با ۵۰۰ یا ۱۰۰۰ تومان یک بسته از آن را که برای مصرف یک هفته کافی است، خریداری کند.

عضو مجمع جوانان استان سیستان و بلوچستان با بیان اینکه گوتکا تقریبا به شکل ناس است تاکید: باید کار کارشناسی برروی این مسئله انجام شود تا جلوی ورود این ماده به کشور گرفته شود. این ماده در مناطق سیل زده به خصوص در چابهار زیاد مصرف می‌شود که یکی از دلایل آن عدم آگاهی خانواده ها است.

ماده مخدر گوتکا چیست /منابع: ایسنا و رکنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا