آشنایی با عوارض خطرناک و جدی شربت گایافنزین + موارد مصرف
این شربت گایافنزین یکی از داروهایی است که جهت درمان برخی از علائم سرماخوردگی, آنفولانزا و … تجویز می شود. این دارو ترکیبی از شربت های ضدگرفتگی و خلط آور است و در تسکین علائمی مانند گرفتگی گلو و بینی, سرفه, سوزش راه تنفسی موثر می باشد. در این مطلب با این شربت بیشتر آشنا می شویم.
موارد مصرف شربت گایافنزین
تسکین گرفتگی های راه تنفسی, سرفه, سوزش راه تنفسی ناشی از سرماخوردگی، آنفولانزا از جمله مهمترین موارد مصرف این شربت می باشند. این شربت خلط آور به صورت منقبض کردن رگ های خونی و کاهش تورم در مجاری بینی و نازک و شل کردن مخاط راه تنفسی عمل کرده و موجب تسکین علائم سرماخوردگی می شود. به طوری که فرد مبتلا به بیماری راحت تر تنفس می کند.
برخی از داروهای درمانی و شرایط جسمی با این شربت تداخل دارند. بنابراین در صورت وجود هر یک از این شرایط و داروها, قبل از مصرف این شربت به پزشک شرایط خود را اطلاع دهید. برخی از این شرایط و داروها عبارت است از:
- در صورتی که فرد باردار است و یا قصد باروری دارد و یا جزء زنان شیرده می باشد.
- در صورتی که فرد در حال مصرف برخی داروهای تجویز شده و داروهای تجویز نشده توسط پزشک, داروهای گیاهی و مکمل های غذایی است.
- هر گونه آلرژی و حساسیت به داروها, مواد غذایی و …
- در صورت ابتلا به ضربان قلب آهسته یا کند یا نامنظم
- در صورت سابقه ابتلا به مشکلات غدد فوق کلیوی (به عنوان مثال تومور), مشکلات قلبی, فشار خون بالا, بیماری دیابت, مشکلات عروق خونی قلب, سکته مغزی, کوری تدریجی, بزرگ شدن پروستات یا دیگر مشکلات پروستات, تشنج, پرکاری تیروئید
- در صورت ابتلا به سرفه های مزمن
- مصرف داروهای مسدود کننده بتا مانند پروپرانولول, مهار کننده های MAO مانند فنلزین و داروهای دیگری مانند فورازولیدون, ایندومتاسین و یا داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای مانند آمی تریپتیلین هم زمان با این شربت می تواند عوارض جانبی این شربت را تشدید کرده و سلامتی را به خطر اندازد.
- مصرف داروی دیگوکسین همزمان با گایافنزین، زیرا خطر نامنظم شدن ضربان قلب و حمله قلبی را افزایش می دهد.
- مصرف داروی بروموکریپتین هم زمان با گایافنزین، خطر بروز عوارض جانبی شدید را افزایش می دهد.
- مصرف هم زمان برخی داروها مانند متیل دوپا با این شربت ممکن است اثرات این شربت را کاهش دهد.
موارد عدم مصرف شربت گایافنزین
- در صورت حساسیت یا آلرژی به هر یک از اجزای سازنده این دارو
- ابتلا به فشار خون بالا, ضربان قلب سریع یا دیگر مشکلات شدید قلبی مانند بیماری های قلبی عروقی خونی
- در صورت مصرف فورازولیدون و یا مهار کننده مونوآمین اکسیداز مانند فنلزین در ۱۴ روز گذشته
شایع ترین عوارض جانبی
- سرگیجه
- تحریک پذیری
- سردرد
- حالت تهوع
- عصبانیت و یا اضطراب
- اختلال خواب
- ضعف
عوارض خطرناک و جدی
- آلرژی های شدید مانند جوش, کهیر, مشکلات تنفسی, تنگی قفسه سینه, تورم دهان یا صورت، لب ها، زبان
- اختلال در خروج ادرار
- سریع و یا نا منظم شدن ضربان قلب
- توهم
- تشنج
- سرگیجه و سردردهای شدید
- لرزش
نکاتی در رابطه با مصرف شربت گایافنزین
۱. به منظور خارج شدن راحت تر خلط ها به شکل قائم نشسته و نفس های عمیق بکشید سپس سرفه کنید، ماساژ پشت بیمار از پایین به بالا همزمان با سرفه به خارج شدن ترشحات به خصوص در کودکان کمک موثری می کند.
۲. اگر پس از گذشت هفت روز بهبودی در سرفه هایتان مشاهده نکردید و سرفه به همراه علایمی مانند سردرد مزمن، تب، لکه های پوستی، درد قفسه سینه بود بلافاصله به پزشک مراجعه نماید.
۳. به دلیل اینکه مصرف این دارو سبب خواب آلودگی می شود بنابراین در زمان مصرف دارو از انجام هایی که نیاز به دقت و هوشیاری دارد مانند : رانندگی و کار با ماشین آلات باید خودداری نمایید.
۴. در صورتی که با مصرف این دارو دچار حالت تهوع، استفراغ، تب، سردرد شدید، بروز کهیر و لکه های قرمز پوستی شدید حتما به پزشک مراجعه نمایید شاید نیاز به قطع دارو باشد.
۵. از مصرف این دارو در کودکان زیر دو سال بدون تجویز پزشک خودداری نمایید.
۶. پیش از مصرف دارو لیستی از تمام دارو هایی که مصرف می کنید را تهیه و در اختیار پزشک تان قرار دهید.
۷. این دارو را با یک لیوان آب مصرف نمایید.
۸. در صورتی که مصرف یک نوبت از دارو را فراموش کرده اید به محض به یاد آمدن آن را مصرف کنید اما اگر زمان نوبت بعدی نزدیک است دوز فراموش شده را مصرف نکنید و از دو برابر کردن دوز نیز خودداری نمایید.
۹. در صورت مصرف بیش از حد مقدار تجویز شده بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.
با توجه به مطالب بیان شده درباره شربت گایافنزین, توصیه می شود از این داور تنها در صورت تجویز پزشک استفاده شود. همچنین در صورت داشتن هرگونه شرایط جسمی, قبل از مصرف شربت, آن ها را به پزشک اطلاع دهید، به منظور آشنایی با دیگر دارو می توانید بر روی اطلاعات دارویی کلیک نمایید.
دریافت لینک کوتاه این نوشته:
کپی شد! |