اخبار داغسیاسی

نامزد اصلی اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ کیست؟

در این مطلب از کولاک نیوز ، توضیحاتی درباره نامزد اصلی اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ خواهیم داشت! با ما همراه باشید. شانس پیروزی اصولگرایان در انتخابات ریاست جمهوری ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ بالا می باشد و این اتفاق دلیلی ندارد جز ناکامی و از دست رفتن سرمایه اجتماعی اصلاح طلبان!

غلامعلی رجایی ، مشاور مرحوم اکبر هاشمی رفسنجانی یکی از ناکامی ‌های اصلاح ‌طلبان را  عملکرد آنها در شورای شهر و شهرداری تهران عنوان کرد و افزود: هیچ مانعی برای شهردار کردن محسن هاشمی وجود نداشت. اگر دو نفر علی‌البدل اصولگرا وارد شورای شهر می‌شدند چه اتفاقی می‌افتاد؟ در ادامه هم شرایط خاصی برای محمدعلی نجفی پیش آمد و بحث بازنشستگی گریبان محمدعلی افشانی را گرفت و اصلاح‌طلبان شورای شهر به رقابتی غیر موثر بین حناچی و آخوندی رسیدند.

غلامعلی رجایی، تنها شانس اصلاح طلبان برای انتخابات ۱۴۰۰ را اختلاف میان اصولگرایان عنوان کرد و گفت: بر این باورم اصولگرایان از یک به وحدت خواهند رسید مثل وحدتی که روی قالیباف انجام شد و او را در حضور شمس‌الدین حسینی، حمیدرضا  حاجی‌بابایی و علی نیکزاد رییس پارلمان کرد. زیرا این سه نفر افرادی بودند که تجربه نمایندگی مجلس و وزارت داشتند، امتیازی که قالیباف از آن بی‌بهره بود. لذا برای فتح صندلی پاستور هم می‌توانند فردی را برگزینند. با تمام این مباحث در این دوره پیچیدگی‌هایی وجود دارد که ممکن است اصولگرایان تا روزهای آخر دست خود را رو نکنند.

وی با بیان اینکه احتمال دارد قالیباف بر مسند ریاست مجلس بسنده کند و اجماع اصولگرایان روی رییسی باشد، افزود: او در دور قبلی رای خوبی کسب کرد به همین دلیل تمرکز اصولگرایان روی رییسی خواهد بود، اگرهم رییسی مطرح نشود به نظرم شخص جوانی را در فرایند و سازگاری قابل کنترل به میدان می‌آورند. دور از ذهن هم نیست محمدباقر قالیباف را برای گرم کردن عرصه انتخابات  وارد عرصه کنند که قبل از شروع رای گیری کنار بکشد.

غلامعلی رجایی درباره احتمال نامزدی سید حسن خمینی گفت: قطعا سیدحسن خمینی در عرصه رقابت انتخاباتی ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ حاضر نخواهد شد. به نظرم این بحث در جهت تخریب او است چون از جایگاه فقاهتی و اجتهادی بسیار بالایی برخوردار است و  اصلاح‌طلبان راضی نیستند او  در یک امر اجرایی پردردسر  و پرچالش هزینه شود. ضمن اینکه در صورت حضور و رد صلاحیت آسیب بیشتری خواهد دید. شاهد آن هم رد صلاحیت سید حسن خمینی در انتخابات خبرگان رهبری است.

در کل اگر اصلاح ‌طلبان نامزد اصلی خود را در ۱۴۰۰ نداشته باشند باید در کنج عافیت خود از فرصت استفاده کنند و بگویند ما نامزد اصلی خود را در میدان نداریم، در این حالت مسوولیت را از گردن خود ساقط کنند. ولی به طور کلی نظر من این است که استراتژی کلان کشور باید از برد- باخت به برد-برد تبدیل شود.

قبول دارم که آرا اصلاح‌طلبان به اندازه دور قبل نیست اما آنها همیشه توان بسیج بدنه اجتماعی پای صندوق رای را دارند. موضوع انتخابات ۱۴۰۰ مقداری فراتر از رقابت بین اصولگرایان و اصلاح‌طلبان است. البته ممکن است برای نخستین بار با رئیس‌جمهوری مواجه شویم که با رای اندک به پاستور برود.

رجایی در مورد احتمال نامزد شدن محمدرضا عارف در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ گفت: عارف آدم خوشنام و  باتجربه‌ای است و ریاست سازمان برنامه و بودجه، معاونت ریاست جمهوری و ریاست فراکسیون امید مجلس را تجربه کرده است. از طرفی برنامه ای که در اردوگاه  اصولگرایان در حال شکل‌گیری است، اگر به سمت چهره‌های جوان برود، عارف قدرت و رقابت با آنها را ندارد.

اصلاح ‌طلبان در انتخابات ریاست جمهوری ۸۴ دچار اشتباه شدند و همه با هم تا آخر ایستادند و پیروزی محمود احمدی ‌نژاد را رقم زدند،  عارف هم در این دوره می‌تواند آن شرایط را برای اصلاح‌طلبان به وجود آورد. بعید می‌دانم محمدرضا عارف عمل ناپخته‌ای انجام دهد.

محسن هاشمی می ‌توانست گزینه بهتری باشد ولی با وضعیتی که در  شورا است و مسائلی که حول خاندان هاشمی وجود دارد شانسی برای او باقی نمی گذارد مگر اینکه در سطح بالا توافقی شکل بگیرد که تنها توافق هم کارساز نیست زیرا به عقبه هم نیاز است، به همین دلیل تصورش سخت است که او را گزینه اصلاحات برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ بدانیم. بنابراین فقط اسحاق جهانگیری می‌ماند؛  پس مهره اصلی و مهم شطرنج اصلاح‌طلبان در ۱۴۰۰ جهانگیری است.

اصلاح طلبان در حال حاضر فرصت آزمون و خطا ندارند. باید روی کسی حساب باز کنند که بتواند پیروزی به دست آورد و اگر گزینه اصلی اصولگرایان افرادی چون رییسی یا قالیباف باشد، در مقابل اصلاح طلبان باید گزینه هم وزن را به میدان بفرستند زیرا با وجود ناکامی‌های سال‌های اخیر باید دستشان در  انتخابات۱۴۰۰ پُر باشد.

اصولگرایان ۸ سال از قدرت دور بودند و یکی از ضعف‌های همیشگی اصولگرایان حمایت آنها از احمدی‌نژاد است، البته می‌توانند بگویند او دور اول خوب بود و بعد عملکردش بد شد تا از زیر بار مسوولیت خارج  شوند. از طرفی جریان اعتدال نتوانست حزبی قوی ایجاد و  به عنوان جریانی مستقل خود را در تراز دو جریان دیگر قرار دهد که این شکاف را اسحاق جهانگیری باید پُر کند.

غلامعلی رجایی درباره احراز صلاحیت داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ پیش بینی کرد که در این دوره حدود ۴ نامزد  وارد عرصه می‌شوند که احتمالا سه اصولگرا و یک اصلاح‌طلب یا اعتدالی هم برای تکمیل لیست حضور خواهند داشت. احتمال می دهم سیدابراهیم رییسی گزینه اصلی انتخابات ۱۴۰۰ اصولگرایان باشد.
رجایی درباره نیاز جبهه اصلاحات به رهبری اجرایی اظهار کرد: معتقدم جریان اصلاحات باید پوست اندازی کند، آنها به قدر کافی جرات ندارند و محافظه کار شده‌اند، البته نه اینکه معتقد باشم به سیم آخر زده و به اقدامات چالشی دست زده و تنش ایجاد کنند  بلکه یک درجه پایین تر بیایند و جوانتر های این جریان را به میدان بفرستند.

غلامعلی رجایی یکی از ضعف های اصلاح‌طلبان را عدم ارتباط موثر با مردم دانست و اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که هر دو جریان کشور با آن دست و پنجه نرم می‌کنند این است که اجازه ندادند جوانان تبدیل به چهره‌های موثر شوند. نگاه نکنید واعظی به طور اتفاقی محمد جواد آذری جهرمی اصولگرا را از آستین بیرون آورد. در جریان اصلاحات فعلاً چنین سنتزی وجود ندارد. امثال سورنا ستاری نیز در این دور حضور نخواهد داشت از طرفی هم نباید همه ظرفیت‌های خود را به میدان بفرستند.

روزی  یکی از نزدیکان محمود احمدی نژاد که با هم سابقه دوستی داریم و فرماندار و استاندار هاشمی و مسئول ستاد شرق تهران او بود، گفت که جز هاشمی رفسنجانی کسی را پیدا نکردیم که سرش به تنش بیارزد. به قول معروف «مخالفت کن و معروف شو!» (خالف تعرف) زمانی که  دو قطبی هاشمی-احمدی نژاد در ۸۴ شکل گرفت، آنها با محاسبه، کوبیدن هاشمی را انتخاب کردند.

وی درباره اظهارات رییس بنیاد مستعضفان درباره برخی نهادها و شخصیت‌ها و در ادامه عقب نشینی او از آن مواضع، اظهار کرد: رییس بنیاد مستضعفان را یک پروسه می‌بینم. با پا گرفتن دولت نهم، جریانی از کسانی که انقلاب را درک نکردند شکل گرفت که احساس کردند باید در عرصه سیاسی  عرض اندام کنند که این موضوع از جهاتی مثبت و از منظری ابعاد منفی داشت.

رییس بنیاد مستصعفان با اظهاراتی که انجام داد تقریبا خود را از گردونه انتخابات ریاست جمهوری به نوعی خارج کرد، مگر اینکه اتفاق خاصی تا زمان انتخابات رخ دهد.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا