رپورتاژ آگهی

علت درد ماهیچه پشت پا و گرفتگی عصب پا

رپورتاژ آگهی

درد ماهیچه پشت پا یا به عبارت دیگر درد ساق پا یکی از مشکلات شایعی است که به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. علت اصلی این درد به دلیل تحریک و تغییرات در عضلات و اندام‌هایی است که با استفاده از آنها حرکاتی مانند پیاده روی انجام می‌شود.

این تحریک می‌تواند مواد شیمیایی در عضلات و بافت‌های اطراف ساق پا ایجاد کند و منجر به التهاب آن شود. در نتیجه درد و سفتی در مناطق ساق پا شکل می‌گیرد.

از جمله دلایل متداولی که منجر به درد و التهاب در ماهیچه پشت پا می‌شود عبارتند از آسیب، خستگی عضلات، درگیری اعصاب ساق پا و غیره. در ادامه در خصوص دلایل ایجاد گرفتگی عصب پا و ماهیچه پشت پا و راهکارهای درمانی آن برای شما توضیحاتی ارائه می‌دهیم.

دکتر فرشید مالکی
Caption

 

نکات کلیدی در خصوص گرفتگی عضلات و درد ماهیچه پشت پا

  • اسپاسم عضلانی بیشتر در ساق پا اتفاق می‌افتد و منجر به درد ماهیچه پشت پا می‌شود.
  • طول این گرفتگی به چند دقیقه می‌رسد و درد آن یک روز کامل می‌تواند ادامه داشته باشد.
  • عواملی مانند سن بالا و بارداری بر روی این درد تاثیر می‌گذارد.
  • این درد معمولاً از نظر پزشکی جای نگرانی ندارد و خطرناک نیست.
  • دلایل ایجاد آن می‌تواند مواردی چون کم آبی بدن، مصرف برخی از داروها، صافی کف پا و مصرف نوشیدنی‌های الکلی باشد.

علت درد ماهیچه پشت پا

به طور کلی آناتومی عضلات پا به شکلی است که بتواند وزن بدن را تحمل کند و زمینه را برای حرکت فراهم کند. برخی مواقع ممکن است که عضلات پا دچار گرفتگی شود. همانطور که گفتیم گرفتگی بیشتر در ناحیه ساق اتفاق می‌افتد و می‌تواند درد ماهیچه پشت پا را به وجود آورد. دلایلی مانند خستگی عضلانی و اختلال عملکرد عصب‌های پا می‌توانند در بروز این امر موثر باشد. در ادامه عوامل موثر دیگری در بروز این درد و گرفتگی عصب پا را بیان می‌کنیم.

مشکلات عروقی

دلایلی مانند مشکلات عروقی و باریکی شریان بدن منجر به بی‌حسی و گرفتگی پاها می‌شود. با وجود این بیماری‌ها شخص در پاهای خود احساس سرما می‌کند و رنگ پاها نیز تغییر می‌کند. بر اثر عواملی چون ترک سیگار و تغییر عادات مضر می‌توان این شرایط را بهبود بخشید.

پارگی عضلات ساق پا

یکی از شایع‌ترین عوامل ایجاد درد ماهیچه پشت پا ، پارگی عضلات ساق پا یا شین اسپلینت است. اگر عضلات استخوان ساق پا به دلیل عواملی چون استفاده بیش از حد دچار پارگی شوند، درد شدیدی در ناحیه پشت ساق پا به وجود می‌آید. این درد معمولاً درد داخل استخوان یا درشت نی ظاهر می‌شود.

عصب سیاتیک

اگر عصب سیاتیک که در پایین ستون فقرات قرار دارد فشرده شود، می‌تواند منجر به درد و گرفتگی عضلات ساق پا شود. بر اثر این گرفتگی ناحیه ساق پا تیر می‌کشد. این افراد نمی‌توانند به راحتی بشینند و یا سرپا بایستند.

عواملی که منجر به آسیب عصب سیاتیک می‌شوند عبارتند از لغزش مهره‌ها، اسپاسم عضلات باسن، تنگی ستون فقرات و فتق دیسک. برای درمان این مشکل پزشک دارو تجویز می‌کند و یا به چند جلسه فیزیوتراپی نیاز دارید. در صورت آسیب شدید ممکن است به جراحی نیاز باشد.

سندروم بیش حرکتی مفاصل، عامل درد ماهیچه پشت پا

این سندروم ناشی از اختلال ژنتیکی است که انعطاف پذیری مفاصل را بیشتر می‌کند. در نتیجه شخص در مفاصل خود درد شدیدی احساس می‌کند. اگر این سندروم در مفاصل پا اتفاق بیفتد شخص در ساق پای خود درد زیادی را حس می‌کند.

آترواسکلروز دلیل دیگر درد ماهیچه پشت پا

با تجمع چربی و کلسترول در داخل رگ‌ها بیماری آترواسکلروز به وجود می‌آید که موجب سفتی و باریکی رگ‌ها می‌شود. رگ‌ها اکسیژن را به قسمت‌های مختلف بدن انتقال می‌دهند. اگر رگ‌های پا دچار گرفتگی شود و اکسیژن کافی به ساق پا نرسد، منجر به درد در این ناحیه می‌شود.

تنگی کانال نخاعی

تنگی کانال نخاعی بر اثر باریک شدن فضای داخل ستون فقرات و فشار به اعصاب این ناحیه به وجود می‌آید. بر اثر این عامل شخص در پاهای خود احساس درد، سوزن سوزن و بی‌حسی می‌کند. این مشکلات معمولاً با دارو و فیزیوتراپی رفع می‌شود. اما برای درمان تنگی کانال نخاعی باید از جراحی استفاده کنید.

کشیدگی عضلات

در افراد ورزشکاری که بیش از حد از ماهیچه ساق پای خود کار می‌کشند این مشکل بسیار شایع است. پس از کشیدگی عضلات درد بسیار شدیدی در ساق پا احساس می‌شود که بلافاصله شروع می‌شود. این درد با لمس بیشتر می‌شود. برای کاهش درد ماهیچه پشت پا که بر اثر کشیدگی عضلات است، می‌توانید از کمپرس یخ استفاده کنید.

نوروپاتی محیطی و درد ماهیچه پشت پا

نوروپاتی محیطی بر اثر اختلال در اعصاب بدن ایجاد می‌شود. در اثر این بیماری پیام مغز به قسمت‌های دیگر بدن منتقل نمی‌شود. بیماری‌هایی مانند دیابت، عفونت و جراحت می‌تواند منجر به این بیماری شود. بر اثر نوروپاتی شخص در ساق پای خود درد و گزگز احساس می‌کند. بی‌حالی و ضعف در پاها نیز از علائم دیگر آن است.

آرتروز

آرتروز شایع‌ترین بیماری مفاصل است که در ناحیه لگن، ساق پا، زانو و مچ پا ایجاد می‌شود. که می‌تواند در راه رفتن اختلال ایجاد کند. این بیماری علائمی چون درد، تورم و سفتی مفاصل و همچنین درد ماهیچه پشت پا به وجود می‌آورد. همانطور که می‌دانید برای آرتروز درمان قطعی وجود ندارد.

واریس و درد ماهیچه پشت پا

بر اثر عواملی مانند فشار زیاد بر پاها که می‌تواند به دلیل ایستادن طولانی مدت باشد، رگ‌های واریسی به وجود می‌آید. این رگ‌ها در پشت ساق پا تشکیل می‌شود و می‌تواند منجر به درد در این ناحیه شود.

درمان‌های پزشکی درد ماهیچه پشت پا

در مواقعی که درد ساق پای شما بر اثر عوامل جدی‌تر باشد می‌تواند برای شما مشکلاتی ایجاد کند و به راحتی درمان نیابد. به این منظور باید به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید. با توجه به علت این امر یکی از راه‌های زیر را برای شما تجویز می‌کند.

  • داروهای غیراستروئیدی: داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی می‌تواند برای درمان درد ماهیچه پشت پا و گرفتگی عصب پا تجویز شود.
  • قرص‌های مکمل: گرفتگی عضلات و درد ساق پا می‌تواند ناشی از کمبود ویتامین‌ها باشد. به این منظور پزشک برای بهبود این درد از انواع مکمل منیزیم، پتاسیم، ویتامین دی، کلسیم و غیره تجویز می‌کند.
  • آمپول‌های شل‌کننده: برای گرفتگی و اسپاسم‌های عضلانی که داروهای خوراکی و درمان‌های خانگی جوابگو نیست می‌توان از آمپول‌های شل کننده عضلات استفاده کرد.
  • فیزیوتراپی: روش درمانی دیگری که برای درمان این درد استفاده می‌شود، استفاده از ورزش‌های کششی است. به این منظور پزشک برای شما چندین جلسه فیزیوتراپی تجویز می‌کند. برای کسب نتیجه بهتر در این خصوص باید جلسات فیزیوتراپی خود را کامل طی کنید.
  • جراحی: در ابتدای مقاله دلایل ایجاد درد ساق پا را برای شما شرح دادیم و برای شما گفتیم که بر اثر برخی از بیماری‌ها نیاز است که از جراحی استفاده شود. تا از درد ماهیچه پشت پا جلوگیری شود. این مسئله به تشخیص پزشک و دلیل ایجاد گرفتگی و درد ساق پا بستگی دارد.

پیشگیری از درد ماهیچه پشت پا

درد ساق پا می‌تواند احساس بسیار بدی را در بیمار به وجود آورد. به همین منظور می‌توانید با انجام اقداماتی ساده از بروز درد پشت ساق پا و گرفتگی عصب پا جلوگیری کنید. از جمله آنها عبارتند از:

  • برای حفظ تعادل الکترونیکی بدن روزانه ۸ لیوان آب بنوشید. کم آبی منجر به اسپاسم عضلانی و در نتیجه درد پشت ساق پا می‌شود.
  • کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی بدن می‌تواند یکی از دلایل ایجاد درد در پاها باشد. با تغذیه مناسب و مصرف مواد غذایی غنی از مواد معدنی مانند سبزیجات، میوه‌های تازه، لبنیات و آجیل‌ها از درد ساق پا پیشگیری کنید.
  • به گرم کردن بدن قبل از تمرین و سرد کردن بدن بعد از تمرین توجه کنید. این کارها به سلامتی عضلات و در نتیجه کاهش آسیب‌های ناشی از کوتاهی در این کار جلوگیری می‌کند.
  • به اندازه کافی استراحت کنید و به عضلات خود اجازه بازسازی دهید. با این روش میزان درد ماهیچه پشت پا کاهش می‌یابد.
  • از نشستن طولانی و ایستادن زیاد خودداری کنید. با این کار گردش خون در عضلات پا کاهش می‌یابد و خطر گرفتگی و درد عضلات پا زیاد می‌شود. حتی اگر کار شما به صورت نشسته و ایستاده است هر ۳۰ دقیقه یک بار تغییر موقعیت دهید.
  • دوش آب گرم بگیرید و عضلات خود را ماساژ دهید.
  • روزانه حداقل ۳۰ دقیقه پیاده‌روی کنید یا آرام راه بروید تا از درد ماهیچه پشت پا جلوگیری کند.
  • شب و قبل از خواب با استفاده از تمرینات کششی و حرکاتی مانند دوچرخه ثابت پاهای خود را ورزش دهید. این کار در کاهش بروز مشکلات ساق پا موثر است.

نتیجه‌گیری

درد ماهیچه پشت پا بر اثر عوامل مختلفی چون خستگی،، کم آبی و شرایط پزشکی رخ می‌دهد. با استفاده از درمان‌های خانگی مانند کمپرس سرد و رژیم غذایی می‌توانید این درد را کاهش دهید. اما اگر پس از گذشت چند روز درد ساق پای شما بهبود نیافت برای تشخیص علت و درمان مناسب باید به پزشک متخصص پا و فوق تخصص جراحی پا مراجعه کنید.

دکتر فرشید مالکی بهترین فوق تخصص جراحی پا و مچ پا می باشد.

برای انجام ویزیت و مشاوره با بهترین متخصص جراحی پا و مچ پا از طریق شماره ۰۳۱۳۲۲۱۰۶۴۰ اقدام به تعیین نوبت نموده تا ویزیت شوید. 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا