نظر مکارم شیرازی درباره سریال سرقت پول money heist همچنین سخنان وی در خصوص برخی از تولیدات هالیوود و قهرمان سازی در آنها را اینجا بخوانید. با نزدیک شدن عاشورا، اهمیت این روز و چگونگی انتقال مفاهیم آن به جوانان بیشتر مطرح می شود. خبرنگار اجتماعی رکنا برای یافتن پاسخی در این باب، به سراغ حجت الاسلام محی الدین مکارم شیرازی رفت. این استاد حوزه علمیه گفت درک و توضیح کربلا پیش نیازهایی دارد که نتوانسته ایم چندان در جامعه فراهم کنیم.
مکارم شیرازی درباره سریال سرقت پول
حجت الاسلام محی الدین مکارم شیرازی که در حوزه علمیه به تدریس می پردازد، اسطوره سازی را امری بسیار مهم خواند و توضیح داد که چرا عاشورا و امام حسین (ع) می تواند نمونه عالی اسطوره سازی برای جوانان باشد.
مکارم شیرازی در ابتدای گفت و گو با خبرنگار رکنا و در توضیح اهمیت تفکر، گفت: دین اسلام و خصوصا مکتب تشیع، بیشتر از همه ادیان، به تفکر تاکید کرده است. در بسیاری از موقعیت ها می گوید اگر دیدی عقلانی نیست و وجدانت به تو می گوید خطا است، توقف کن. قرآن مکررا با بیان های مختلف برای شما جایگاه عقل و تفکر را تبیین می کند. تا جایی که در روز قیامت، از قول افرادی که به راه صحیح نرفته اند، نقل می شود که می گویند اگر ما به حرف پیامبران گوش داده بودیم یا خودمان فکر کرده بودیم، می توانستیم بفهمیم. پس کسی که به راه خطا رفته، نه عقلش را به راه انداخته نه گوشش را و تابع هوا و هوس شده است.
وی گفت: خدا و اولیای او برای محک عقل، کلماتی را گفتند و اعمالی انجام دادند که به آن سیره می گوییم. سیره یعنی منش و نوع رفتارهای یک شخص. عقل، ذهن، طبع و میل انسان با این شخص تنظیم می شود. به این افراد اسوه و اسطوره می گویند.
مکارم شیرازی ادامه داد: در علم روانشناسی اسطوره سازی را یکی از راه های سمت و سو دادن به علائق و روان افراد است. اگر شما اسطوره سازی نکنید، دیگری برای شما، خانواده و جامعه تان اسطوره سازی می کند. حتی اگر کسی برای فرد اسطوره سازی نکند، خودش برای خودش اسطوره سازی می کند. در صدها سال پیش که دعواهای تمدن ها و شرق و غرب به این شکل نبوده، انسان ها برای خود اسطوره سازی می کردند. اسطوره هایی مثل شخصیت نیرومند، شخصیت کامل، شخصیت متفکر. سپس سعی می کردند به آن شخصیت نزدیک شوند.
وی اظهار داشت: خدا برای ما اسطوره واقعی ساخته است. که جنس آدم می تواند به اینجا هم برسد. برای مثال یکی می گوید فلان ماشین با n سرعت می تواند حرکت کند، پس ماشین ساخت بشر تا این سرعت می تواند حرکت کند. البته اولیای خدا را نباید با ماشین مقایسه کرد ولی برای ملموس شدن ماجرا این مثال مفید است. ماشین من نمی تواند با آن سرعت برود ولی من به نسبت ماشین خودم اعتماد به نفس پیدا می کنم. که این ماشین هم توان و قدرت حرکت دارد.
او با اشاره به اسطوره های غیرواقعی، اظهار داشت: اگر ما اسطوره نسازیم، هالیوود، شخصیت های خیالی و غیرخیالی و حتی فیلمی مثل money heist (سرقت پول) که یک نفر طرح یک دزدی کم نقص را می ریزد، تبدیل به اسطوره می شوند. حالا جوان این حرف ها را می پذیرد؟ بستگی به بیان ما دارد. دلیل اینکه برخی افراد موضوعاتی مانند کربلا را نمی پذیرند، این است که با نحوه درست به او گفته نشده است.
او افزود: اول اینکه هر آدمی تا احساس نیاز به چیزی نکند، چشم و گوشش نسبت به آن چیز باز نمی شود. انسان سیر دهان به غذا باز نمی کند، حتی اگر بهترین غذا باشد. جوان ما باید بفهمد چه چیزی را از دست داده و چه کمبودی دارد. الآن جوان ما سرخوش یک سری خوشی ها و خوش گذرانی هاست.
وی ادامه داد: ذهن جوان ما ثبات پیدا نکرده است. چیزهایی در ماهواره، فضای مجازی و جاهای دیگر، ذهن او را مختل می کند و دیگر ما در جا انداختن فرهنگ عاشورا به هدف مطلوب نمی رسیم. البته فرهنگ امام حسین عمیق است و این فرد هم بهره ای از عاشورا می برد. اما در این جوان دیگر تربیتی مانند آزاده های مدافعان حرم، را نخواهیم دید.
دریافت لینک کوتاه این نوشته: