سینماسینمای‌جهان

معرفی فیلم کتاب سبز بهترین فیلم اسکار ۲۰۱۹+نقد و بررسی

مجله اینترنتی کولاک: مراسم اسکار ۲۰۱۹ با معرفی برندگان خود پایان یافت. در این مراسم چهره های سینمایی مشهوری حضور داشتند. این مراسم از چندین شبکه معتبر که حق پخش داشتند پوشش داده شد.

مهمترین جایزه اسکار هر ساله به بهترین فیلم اعطا می شود. امسال  در اسکار ۲۰۱۹ این فیلم کتاب سبز بود که موفق شد جایزه بهترین فیلم اسکار ۲۰۱۹ را دریافت کند.

 

کتاب سبز، درامی کمدی به کارگردانی پیتر فارلی است. موضوع این فیلم درباره یک موزیسین آمریکایی است. “کتاب سبز” داستان تور ۱۹۶۰ دان شرلی پیانیست کلاسیک و جاز آمریکایی-جامائیکایی، با بازی ماهرشالا علی را روایت می کند. کتاب سبز سه اسکار بهترین فیلم، بهترین فیلمنامه اصلی و بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را نیز از آن خود کرد.

نمایش جهانی فیلم با پخش آن در جشنواره بین‌المللی فیلم تورنتو در سپتامبر ۲۰۱۸ آغاز شد که فیلم را برنده جایزه انتخاب مردم کرد. فیلم در ۲۱ نوامبر ۲۰۱۸ در آمریکا توسط یونیورسال استودیوز اکران شد. فیلم نقدهای مثبتی دریافت کرده که در آن‌ها بازی علی و مورتنسن مورد ستایش قرار گرفته‌اند.

 

میثم کریمی درباره فیلم “متاب سبز” نوشته است:

« کتاب سبز » داستان تور موسیقی آهنگساز و نوازنده چیره دست سیاه پوست، دان شیرلی در شهرهای مختلف ایالات متحده در دهه ۶۰ میلادی می باشد. شیرلی در موسیقی سبک ” جاز ” به عنوان یک پدیده غیرمعمول شناخته می شد. او فردی بود که اصولی ترین قواعد نواختن موسیقی جاز و در واقع استاندارد نوازندگی آن را تغییر می داد و آن را به سبک و سیاق خود اجرا می کرد. شیرلی در عین حال که به موسیقی تسلط داشت، استعداد عجیبی در یادگیری نیز داشت بطوریکه می توانست به ۸ زبان زنده دنیا سخن بگوید و بصورت حرفه ای به نقاشی بپردازد. وی همچنین دارای مدرک دکترای روانشناسی، موسیقی و هنر نیز بود. « کتاب سبز » اشاره به تور دهه ۶۰ این آهنگساز دارد که با اتفاقات مختلفی همراه بود.

 

داستان فیلم از جایی آغاز می شود که شیرلی ( ماهرشالا علی ) قصد دارد سفری را در ایالات متحده آغاز نماید و می داند که قرار نیست در تمام نقاط این کشور امنیت شامل حال او شود! از این جهت تصمیم می گیرد راننده ای سفید پوست استخدام کند و در این راه به تونی ( ویگو مورتنسن ) می رسد که در یک باشگاه شبانه فعالیت می کند و علاقه فراوانی هم به استفاده از خشونت دارد! تونی می پذیرد که شیرلی را در این سفر همراهی کند اما اختلاف نظر این دو ماجراهای مختلفی را در طول داستان رقم می زند و…

 

« کتاب سبز » از دسته آثار جاده ای – رفاقتی محسوب می شود که قرار است تضاد دو شخصیت اصلی داستان منجر به تحول آنان شود. در اینجا شیرلی شخصیتی خودخواه و به شدت مبادی آداب است که نمی تواند رفتارهای سطح پائین را تحمل کند و در نقطه مقابل تونی قرار دارد که کاملاً دیدگاهی متفاوتی نسبت به شیرلی دارد. او تحمل زیادی ندارد و اغلب مشکلاتش را با مشت زدن حل و فصل می کند. تونی همچنین خیلی توانایی در ادبیات و نوشتار ندارد و به همین جهت هنگامی که برای خانواده اش نامه می نویسد معمولاً نمی تواند آنچه که حس می کند را انتقال دهد. تضادهای میان تونی و شیرلی تنها به رنگ پوست شان خلاصه نمی شود، بلکه آنها در رویکردهای اجتماعی و باورهای شخصی نیز در نقطه مقابل یکدیگر قرار می گیرند.

 

فیلم با هوشمندی توانسته در میان اختلافات تونی و شیرلی، گریزی هم به جامعه وقت آمریکا بزند. جامعه ای که در آن مقطع یک جدال بی پایان را با جامعه سیاه پوستان آغاز کرده بود که این نژاد پرستی نیز در « کتاب سبز » به خوبی به تصویر کشیده شده است. در طول داستان ما به همراه این دو به مکان های مختلفی می رویم که باور عمومی به حقیر پنداشتن جامعه سیاه پوستان در آن جریان دارد. باوری که نام فیلم نیز به نوعی از آن الهام گرفته که اشاره به کتابی به نام « کتاب سبز راننده سیاه پوست » دارد که بیش از نیم قرن پیش در ایالات متحده چاپ می شد و در آن لیست هتل ها و غذاها و در مجموع، سرویس هایی که سیاه پوستان می توانستند از آن استفاده نمایند در آن ذکر می شد.

 

« کتاب سبز » با فیلمنامه ای محکم و پرداخت شده، به خوبی توانسته انتقادات خودش را از جامعه و باورهای اشتباه آن که بخش زیادی از آن حتی امروز نیز مشاهده می شود مطرح نماید و در عین حال دو شخصیت اصلی داستانش را به بلوغ برساند. دو شخصیتی که ابداً درک مناسبی از یکدیگر ندارند اما رفته رفته متوجه می شوند که حضور هر کدامشان یک موهبت برای دیگری محسوب می شود. تونی در این سفر از شیرلی می آموزد و تجربه های جدیدی به دست می آورد و شیرلی نیز خیلی زود متوجه می شود که نمی تواند همیشه پشت ظاهر پر زرق و برق و مبادی آدابش پنهان شود و گاهی نیاز است که از جدول خارج شود و تن به مواردی دهد که برای او رد شدن از خط قرمز محسوب می شود.

 

اما نمی توان از تاثیر دو بازیگر اصلی فیلم در موفقیت فیلم چشم پوشی کرد. ویگو مورتنسن در نقش تونی یک بازی ماندگار از خود ارائه داده که می تواند بار دیگر نامش را در میان نامزدهای جوایز سینمایی سال قرار دهد. وی که برای بازی در این نقش وزن زیادی اضافه کرده، بازی فوق العاده ای در نقش تونی داشته و می توان گفت یکی از بهترین نقش آفرینی های دوران بازیگری اش را تجربه کرده است. ماهرشالا علی نیز بازی بسیار خوبی در نقش شیرلی داشته است. او به خوبی توانسته مردی مغرور را به تصویر بکشد که در درونش طوفانی در جریان است اما با ظاهر موجه خود آن را پنهان می کند.

 

« کتاب سبز » پیام واضحی دارد. فیلم ارزش های انسانی را برجسته می کند و می خواهد که تضادها را بپذیریم و آن را به فرصتی برای عشق ورزیدن و دوستی تبدیل کنیم. ارائه این مفاهیم در فیلم نیز به بهترین شکل ممکن انجام می شود و در نهایت به یک خودشناسی بزرگ منجر می گردد. البته این نکته را هم نباید فراموش کرد که کارگردان فیلم پیتر فارلی است که سابقه ساختن بنجل های سینمایی فراوانی را در کارنامه هنری اش دارد و خلق « کتاب سبز » از کارگردانی که آخرین ساخته سینمایی اش « احمق و احمق تر ۲ » بوده، یک غافلگیری تمام عیار محسوب می شود!

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا