ماجرای یک میلیون رای تقلبی برای برنده باش در جشنواره جام جم چیست؟
جشنواره جام جم که محل انتخاب برترینهای صداوسیما بر اساس آرای مردمی است، بستری برای یک رسوایی شده است. ماجرا از آن جا آغاز شد که به یک باره در نظرسنجی صدها هزار رای به سبد آرای برنامه «برنده باش» افزود شد و این برنامه به یک باره به جای «نود» در نظرسنجی مردمی به عنوان محبوبترین برنامه تلویزیون جایگاه نخست را به دست گرفت؛ مسئله اساسی اما تشکیک جدی درباره این تغییر در نظرسنجی بر اساس آرای مردمی بود و نشانههایی از یک فساد در این فرآیند وجود داشت.
مهمترین نشانه که شاید به نوعی گاف اساسی و عامل رسوایی بود، پیامک بازگشت به شماری از شهروندان بود که تاکید داشت آنها به «برنده باش» رای دادهاند یا رایشان به «برنده باش» تغییر کرده است! این اتفاق بیسابقه در ابعادی بسیار گسترده رقم خورد، به گونهای که امروز در هر شبکه اجتماعی، طیف وسیعی از مردم با انتشار تصویر پیامک دریافتی خود، نسبت به این اتفاق اعتراض کردند. در واکنش به اتفاق عجیب، ساعاتی پیش نظرسنجی برای بررسی توسط مسئولان ارشد صداوسیما متوقف شد.
در ادامه، دبیر جشنواره جام جم در توجیه این رسوایی گفت: «مورد حمله سایبری قرار گرفتیم… این حمله در ساعت ۲۴ پنجشنبه نهم اسفندماه ۹۷ اتفاق افتاد و ما از همان لحظات ابتدایی دیتا سنتر را ایزوله کردیم تا رأیهای مشکوک وارد رأیهای مردمی نشود… دستاندرکاران فنی و کارشناسان انفورماتیک ما در تلاشند تا اعلام کنند چطور این پیامکها ارسال شده است…» اما این پاسخ قانعکنندهای برای افکارعمومی نبود و کاربران در توییتر از وزیر ارتباطات خواستند دقیقاً به مردم گزارش دهد در پس پرده چه اتفاقی رخ داده است؟
اکنون محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات در واکنش به درخواستها، در گزارشی دست به افشاگری زده و با انتشار نمودار دستکاری در آرای مردمی نوشته است: «تصاویر زیر، گویای بخشی از اتفاقاتی است که در نظرسنجیِ انتخاب محبوبترین برنامه سال صدا و سیما، رخ داده است. گزارشِ بررسی تکمیلی در حال نهایی شدن است. نتایج برای رسیدگی به صدا و سیما و پلیس فتا ارسال خواهد شد.»
بر اساس این نمودارها، از ساعت یک تا پنج بامداد روز یازده اسفند، بیش از یک میلیون رای با دستکاری در آراء به آرای برنامه «برنده باش» اضافه شده و این اتفاق نشان میدهد برخلاف ادعای دبیر جشنواره جام جم، آراء از ساعت ۱۲ شب گذشته ایزوله نشده و گروهی که مسئول تقلب در آرای مردم بودهاند، به خوبی این کار را انجام دادهاند؛ منتها فراموش کردهاند ارسال پیامک تایید دریافت رای را غیرفعال کنند و این پیامک برای مردمی که رای نداده بودند، به نفع «برنده باش» ارسال نشود!
بر اساس ماده ۷۴۰ قانون مجازات اسلامی «هرکس به طور غیرمجاز دادههای متعلق به دیگری را برباید، چنانچه عین داده ها در اختیار صاحب آن باشد، به جزای نقدی از یک میلیون (۱.۰۰۰.۰۰۰)ریال تا بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰)ریال و در غیر این صورت به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵.۰۰۰.۰۰۰)ریال تا بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰)ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»
مطابق با ماده ۷۴۱ همین قانون، «هرکس به طور غیرمجاز از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن دادهها یا مختل کردن سامانه، وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون(۲۰.۰۰۰.۰۰۰)ریال تا یکصد میلیون (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰)ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»
عامل این تقلب گسترده چه مجموعهای است و آمر چنین تقلب میلیونی به ثلمه جدی به اعتبار نظرسنجیهای مشابه میزند، چه اشخاصی بودهاند؟ آیا این رسوایی منجر به برکناری عوامل دخیل از جمله آمران و عاملان خواهد شد یا همه چیز همچون همان پاسخ دبیر جشنواره جام جم صداوسیما، پیش میرود؟! اکنون وقت برخورد شفاف و برکناری عوامل دخیل در این پروژه بالاکشیدن یک برنامه و پایین کشیدنِ یک برنامه دیگر در شبکه سوم سیما است. آیا این انتظار برآورده میشود؟!
آیا این رسوایی منجر به برکناری عوامل دخیل از جمله آمران و عاملان خواهد شد یا همه چیز همچون همان پاسخ دبیر جشنواره جام جم صداوسیما، پیش میرود؟! اکنون وقت برخورد شفاف و برکناری عوامل دخیل در این پروژه بالاکشیدن یک برنامه و پایین کشیدنِ یک برنامه دیگر در شبکه سوم سیما است. آیا این انتظار برآورده میشود؟!
منبع: تابناک
دریافت لینک کوتاه این نوشته:
کپی شد! |