گوناگون

روش تشخیص طلا ۲۴ عیار از طلای ۱۸ عیار

محمد سیمری، اختصاصی مجله اینترنتی کولاک

طلای استخراج شده از معدن را به صورت شمش، که بایستی گفت شمش ۴۰۰ اونس یا ۱۲/۵ کیلو وزن دارد و عیار آن ۹۹۵ در هزار است، در می‌ آورند و به خاطر نرمی زیاد آن، برای ساختن زیورآلات مثل النگو و انگشتر مناسب نیست! چرا که با کمترین ضربه‌ ای حالت خود را از دست می‌ دهد. به همین دلیل آن را هنگام ذوب، با فلزات دیگری مثل نقره و مس مخلوط می‌ کنند و فلزی که به دست می‌ آید درصدی طلا و درصدی فلز دیگر است.

تشخیص طلا ۲۴ عیار از طلای ۱۸ عیار

 

عیار طلا دقیقا به همین معناست؛ توجه داشته باشید عیار طلا به ما می‌ گوید آلیاژی که داریم، چه مقدار طلا و چه مقدار ناخالصی دارد! چون طلا فلز گران‌ قیمتی است و برای قیمت‌ گذاری باید عیارش مشخص باشد. کلمه ی عیار از دانه‌های کاروب یا Carob گرفته شده است؛ دانه‌ هایی که در زمان باستان‌ توسط بازرگانان به منظور میزان ترازوها در سرتاسر بازارهای خاورمیانه استفاده می‌ شد و عبارت است از میران خلوص یک ماده در وزن معین. برای نمونه، اگر از هزار قسمت یک آلیاژ، ۵۰۰ قسمت آن را یک فلز تشکیل دهد، عیار آن فلز را در آلیاژ ۵۰۰ عنوان می کنند. عیار طلا هم به درجه خلوص طلا در هر شیء طلایی اطلاق می‌ شود.

طلای ۲۴ عیار و طلای ۱۸ عیار! شما هم هنگام خرید طلا، حتما این اصطلاحات را از زبان فروشنده شنیده‌ اید! نمایش عیار استاندارد در بعضی کشورها برای طلای خالص، عدد «۲۴» است و هرچه از خلوص طلا کمتر شود، از این عدد هم کاسته می‌ شود. طلای ۲۴ عیار یعنی طلای خالص! پس شما با خریدن نمونه‌ ای که از طلای ۲۴ عیار باشد،‌ یک نمونه ناب دارید! اما یادتان باشد که داشتن طلای ۲۴ عیار، همیشه هم خوب نیست! زیرا دوام کمتری دارد. به یاد داشته باشید تحت هیچ شرایطی فریب چیزی به اسم طلای ۲۴ عیار را نخورید! شمش طلا همان طلای ۲۴ عیار می باشد که در اثر حرارت تغییر رنگ نمی دهد!

برای سفت و سخت‌ شدن اشیای طلایی معمولا با طلا، فلزهای دیگری را مخلوط می‌ کنند. مهم‌ ترین این فلزها عبارتند از: مس، نقره و پلاتین. حال توجه داشته باشید هر قدر درجه وجود سایر فلزات در شی طلایی بالاتر باشد، عیار طلا پایین‌ تر و قیمت آن کمتر و برعکس هر قدر طلای شی، بیشتر باشد. عیار آن بیشتر و با ارزش‌تر بوده و قیمت طلا نیز بیشتر است.

در ۱۸ عیار، ۷۵ درصد طلا وجود دارد که با یک فلز پایه مثل نیکل یا مس ترکیب شده است؛ همچنین در طلای ۱۴ عیار هم ۵/۵۸ طلا وجود دارد. جالب است بدانید که طلای ۱۴ عیار دوام بالاتری نسبت بقیه طلاها دارد! زیرا با فلز دیگری ترکیب شده که به آن مقاومت می‌ بخشد. برای مثال حلقه‌ هایی که از طلای ۱۴ عیار ساخته شده باشند، از دوام بیشتری برخوردارند. در مثالی دیگر، در طلای عیار ۸ معادل ۳/۳۳ درصد طلا وجود دارد؛ این‌ گونه طلا در کشورهای شمال اروپا نظیر آلمان استفاده می‌ شود که مردم این کشورها عموما علاقه چندانی به استفاده از مصنوعات طلایی ندارند!

طلای سفید طبیعی، خاکستری روشن است؛ بـه هـمـین خاطر برای سفید تر جلوه دادن آن، از روکش رادیوم برای پوشش آن استفاده می‌ کنند. با توجه به اینکه رادیــوم پــس از مدتی ساییده می‌ شود، باید مجددا طلای سفید را روکش کرد؛ توجه داشته باشید ایـن مدت ۱۲ تا ۱۸ ماه است.

اگر طلا را با مس و نقره مخلوط کنیم البته در صورتی که مقدار طلای آن بیشتر باشد، طلای زرد حاصل می‌ شود؛ اگر مس بیشتر باشد طلای قرمز یا رزگلد نتیجه آن می شود. همچنین طلای سفید ترکیبی از طلا، نیکل، پالادیوم، نقره و روی است.

درباره طلا و عیار آن، اگر قرار باشد بگوییم بهترین نوع عیار برای خرید ایرانی‌ ها چیست؟ جواب چیزی نیست غیر از طلای ۱۸ عیار! شاید این سوال برای شما پیش آید که چگونه طلا را از نقره و پلاتین تشخیص دهیم؟ در پاسخ بایستی گفت تشخیص طلا از نقره و پلاتین کار راحتی است! بر اساس یک اصل کلی، بیشتر طلاها با حرف انگلیسی K در کنار عددی که نشان‌ دهنده عیار آن است، بارگذاری می‌ شوند. نقره‌ ها را با علامت بیضی، مُهر می‌ کنند و پلاتین هم با حروف PT مشخص می‌ شود؛ به خاطر همین برای تشخیص این تفاوت کار سختی ندارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا